Gratis verzending vanaf €50 (NL-BE)
Discrete levering
Gratis 420 goodies bij elke bestelling
24/7 Klantenservice
9,7 tm-wwk
Wietplanten laten groeien in 10 simpele stappen

Wietplanten laten groeien in 10 simpele stappen

minuten lezen

Wietplanten laten groeien in 10 simpele stappen

Ben jij het ook helemaal zat om steeds maar weer heen en weer naar de coffeeshop te moeten gaan om nieuwe wiet te halen? Of ben je gewoon benieuwd hoe het is om je eigen wiet te kweken? Dan zit je hier aan het goede adres, wij gaan je leren hoe je in slechts tien simpele stappen (en met wat geduld) je eigen wiet kweekt!

Ben jij het ook helemaal zat om steeds maar weer heen en weer naar de coffeeshop te moeten gaan om nieuwe wiet te halen? Of ben je gewoon benieuwd hoe het is om je eigen wiet te kweken? Dan zit je hier aan het goede adres, wij gaan je leren hoe je in slechts tien simpele stappen (en met wat geduld) je eigen wiet kweekt!

Stap 1: Kies een kweekmoment om te beginnen en een locatie waar je jouw wietplanten wilt laten groeien

De allereerste stap is het bedenken of je jouw wietplant binnen of buiten wil(t) laten groeien. Als je besloten hebt om buiten te kweken dan is het heel erg belangrijk om rekening te houden met het kweekseizoen. Het kweekseizoen voor cannabisplanten op het noordelijk halfrond is van ongeveer februari/maart tot en met oktober voor fotoperiode cannabisplanten. Autoflowers (zelfbloeiende cannabisplanten) kun je het beste van april/mei tot en met uiterlijk september kweken. Het is belangrijk om te weten dat de cannabisplant over het algemeen genomen zeker niet van de kou houdt en veel behoefte heeft aan warmte en een lekker zonnetje.

Dit is dan ook de reden dat veel mensen toch kiezen om binnen met kweeklampen cannabis te kweken. Dan kun je ieder gewenst moment beginnen en heb je zelf volledig de regie in handen, echter binnen cannabis kweken is wel een stuk duurder en ietwat lastiger.

Als je hebt besloten of je jouw wiet planten binnen of buiten wilt laten groeien dan komen we bij het kiezen van een locatie. Heb je gekozen voor buiten dan zijn er wel een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet gaan houden, denk hierbij aan:

 • De planten hebben zo veel mogelijk zonlicht nodig, dus zorg dat ze goed in het zonnetje staan. De beste locatie is dan ook in een tuin op het zuiden of op een balkon op het zuiden.
 • Bescherm je cannabisplanten (voornamelijk tijdens de bloei) tegen zware regenbuien. Zorg dus dat ze verschuild kunnen staan. Natuurlijk is dit alleen mogelijk bij cannabisplanten die in een pot gekweekt worden, voor planten in de vaste grond gaat dit helaas niet op. Dit geldt trouwens ook voor een te lange en veel te felle zon, hier kunnen ze ook niet zo goed tegen; het zijn net mensen. Als de temperaturen voor jou te warm of te koud zijn, is de kans aanzienlijk groot dat dit voor jouw plant ook geldt.
 • Het is dus erg belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. We weten ook echt wel dat jij het weer niet kan bepalen, maar toch is het handig om te weten dat voor het beste resultaat jouw wietplant rond de 18°C en de 24°C zal moeten groeien.

Heb je er toch voor gekozen om jouw wietplanten binnen te kweken? Dan zijn er natuurlijk ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Zorg ervoor dat je ook hier de temperatuur goed in de gaten houdt en zeker een thermometer aanschaft. In het begin zal het wat warmer moeten zijn voor de zaailingen. Let ook vooral op een hogere luchtvochtigheid in de zaailingfase (60-75%). In de groeifase weer heel iets minder (55-70%), maar in de bloeifase wil je de luchtvochtigheid het liefst zo laag mogelijk houden (30-50%).
 • Je zult ook een goede kweekruimte moeten zoeken. Denk hierbij aan een kweektent, garage, zolder, kelder, of zelfs een (kweek)kast kan goed zijn.
 • Er zijn bij het kweken van de planten binnen veel meer tools nodig dan wanneer je dit buiten gaat doen. Dit kost allemaal ook wat dus hou hier in je (financiële) kweekplanning allemaal rekening mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kweeklampen, airconditioner/afzuigsysteem, ontvochtiger of bevochtiger etc.

Stap 2: Kiest het perfecte licht voor je wiet planten

Het kiezen van het juiste licht is heel belangrijk voor het kweken van je wietplanten. Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar het licht dat jij wilt.

De twee keuzes zijn: Licht van een kweeklamp (binnen) of het natuurlijk licht van de zon (buiten). Dit verschilt natuurlijk met welke locatie je gekozen hebt voor het kweken van jouw cannabis. Bij de zon is er natuurlijk één soort lichtbron, hierbij is het wel belangrijk dat jouw planten minimaal 8 uur per dag van de zon te zien krijgen. Een wiet plant heeft veel meer licht nodig dan een gemiddelde plant, dus let daar goed op.

Als je hebt gekozen om binnen je wiet planten te kweken dan zijn er veel meer keuzes die je kan maken tussen allerlei verschillende lichtsoorten. Wij hebben hier een rijtje met een aantal keuzes die je hebt:

Ledverlichting. Er zijn verschillende soorten die je kan kiezen als kweeklamp, dit zijn de drie bekendste:

 • Als eerst de standaard led, dit wordt in jargon ook wel de ‘paarse lamp’ genoemd. Dit zijn de lampen die we ook gebruiken om onze huiskamers en slaapkamers te verlichten. Een voordeel hieraan is dat ze vrij goedkoop zijn en makkelijk te verkrijgen, je zult niet meteen een grote investering te hoeven doen als dit je eerste keer is. Wel zijn ze minder betrouwbaar dan de speciale cannabis verlichting.
 • COB-led is tweede in het rijtje van ledverlichting. COB staat voor Chip-on-board techniek. Deze verlichting komt het meest in de buurt van het natuurlijke licht, verder zijn ze vrij zuinig en zorgen voor een optimale gezonde groei van jouw plant.
 • De laatste en ook wel bekendste ledverlichting is diffuse ledverlichting. Dit zijn meerdere lampjes verspreid over een groot paneel, dit is de zuinigste optie die je kunt kiezen. Je krijgt het meeste licht voor het aantal wattage. Deze soort ledverlichting heeft in tegenstelling tot de andere ledlampen de afgelopen tien jaar geen grote technologische ontwikkeling doorgemaakt. Doordat deze lampen zolang meegaan en zuinig zijn kan dit kan wel de duurste optie zijn.

Nog wat extra tips voor het kiezen van de juiste kweeklamp, als je binnen gaat kweken:

 • Let erop dat je de lampen niet te dicht bij de toppen hangt, er ontstaat dan een kans dat je toppen verschroeien en dit is natuurlijk wat je niet wilt!
 • Ook is het handig om te weten dat het belangrijk is om geen gebruikte lampen aan te schaffen, je weet niet hoeveel branduren deze lampen al achter de rug hebben.
 • Als laatste tip kan ledverlichting de oplossing zijn voor jouw plant, aangezien er van deze lamp geen warmte komt. Dit geeft minder stress aan de planten en er is minder vocht en voeding nodig. Bijkomend voordeel is dat deze Ledlampen veel goedkoper in gebruik zijn vanwege hun veel lagere stroomverbruik (*vergeleken met HPS).

Stap 3: Kies je groeimiddelen

Je hebt een locatie gevonden en besloten welk licht het best bij jouw project past. Dan is het nu belangrijk om na te gaan denken over de groeimiddelen die je wilt gaan gebruiken, het is verstandig om te kiezen voor goede aarde. Bedenk goed of je binnen of buiten kweekt en in welk klimaat je dit gaat doen, ook welke soort cannabis (Fotoperiode of Autoflower) je gaat kweken is belangrijk om te weten.

Een goede optie is om je eigen aarde te composteren, dit is inderdaad wat meer werk, maar je krijgt er wel ongelofelijke groei- en smaakresultaten voor terug. Je kan natuurlijk ook gecomposteerde aarde kopen, maar er zijn wel een aantal algemene eigenschappen waar je aan moet denken als je die aarde aan gaat schaffen.

 • Voedingsstoffen zijn erg belangrijk. In veel grondsoorten zitten voldoende voedingsstoffen, maar deze blijven 3 tot 6 weken in de grond zitten. Daarom is het belangrijk om daarna zelf voldoende voedingstoffen toe te voegen aan de aarde. Denk hierbij aan humus, wormenmest of compost. Ook het toedienen van wortelstimulator(en) kan je wietplant goed doen.
 • Dit klinkt misschien logisch, maar het is van groot belang dat wanneer jij jouw planten water geeft, dit water niet boven in de pot blijft hangen, maar dat het water goed in de aarde trekt. Daarbij is waterretentie ook heel belangrijk, zorg dat het water goed naar beneden in de pot loopt.
 • De juiste textuur van de aarde is ook belangrijk, zorg ervoor dat de grond een lichte en losse textuur heeft. Als dit niet het geval is zouden de wortels niet goed kunnen ontwikkelen en is er misschien niet genoeg zuurstof en ook niet de juiste afwatering.
 • Als laatste is het belangrijk om te denken aan de pH-waarde. Dit komt je misschien nog bekend voor van je oude scheikunde lessen, maar is zelfs bij het kweken van jouw cannabis een belangrijk onderdeel. Zorg ervoor dat jouw aarde rond een pH-waarde is van 5.8 en 6.8, als deze te veel afwijkt kan dit ervoor zorgen dat de plant de voedingsstoffen niet (volledig) gaat opnemen en het vervolgens moeilijk heeft of helemaal niet overleven kan.

Als je al deze eigenschappen goed hebt onthouden is het tijd om de soort grond te kiezen. Daar heb je ook nog variatie in:

 • Een soort aarde die je kan kiezen is zilt. Dit bevalt veel mineralen en organische stoffen, dit is een erg vruchtbare grondsoort en houdt het water goed vast. Een nadeel aan zilt is dat de afwatering dus wat minder goed is.
 • Hierna hebben we een bekende, de zandgrond. Deze grond is niet al te moeilijk om mee te werken en heeft een goede afwatering. Daar tegenover staat helaas wel dat de waterretentie niet heel goed scoort bij de zandgrond, je zult je plant regelmatig water moeten gaan geven.
 • Klei is ook een grond die je kan kiezen om je cannabis in te kweken, het bevat erg veel mineralen en voedingsstoffen. Het type aarde is helaas wel heel zwaar en moeilijk te bewerken, daarom heeft het ook een slechte afwatering en geen goede waterretentie.
 • De laatste in het rijtje is de leemhoudende aarde. Dit is een combinatie van klei, zilt, zand en organische stoffen. Omdat het een combinatie is van alles is dit de beste optie die je kan kiezen. Deze soort aarde bevat alle algemene eigenschappen die hierboven genoemd zijn, het enige nadeel aan deze grondsoort is dat deze aan de redelijke prijzige kant is.

Tip: Koop voor je cannabiskweek tuinbouwaarde en/of aarde speciaal ontwikkeld voor cannabis van bijvoorbeeld de welbekende merken CANNA, Plagron etc. Groot bijkomend voordeel: deze zullen ook altijd de juiste pH-waardes hebben.

Het is ook belangrijk in welke (soort) pot jij je wiet gaat kweken. Denk hierbij aan de grootte van de pot, van wat voor materiaal hij gemaakt is en welk type. De meest voorkomende keuze zijn de plastic potten, deze zijn makkelijk te verkrijgen voor relatief weinig geld. De plastic potten heb je in alle soorten en maten, er is altijd wel een pot die bij jou cannabis plant past.

Buiten de plastic potten heb je ook nog terracotta bloempotten, stoffen potten (smart-bags) en Air-potten (smartpots). Over het algemeen genomen zijn de smart-bags en smartpots het beste.

Kweek je een fotoperiode plant? Dan kan het verstandig zijn je plant eerst in een kleinere pot te kweken en later éen- of tweemaal te verpotten in een grotere pot. Dit stimuleert het wortelstelsel (meer). *Let op: Verpot je wietplant wel alleen in de groeiperiode en NOOIT in de zaailingfase en zeker ook NOOIT in de bloeifase.

Stap 4: Koop speciale voedingsstoffen voor je Cannabisplant

Als je na al die verschillende soorten grond gekozen hebt voor de grond die bij jou wietplant past, is het natuurlijk ook erg belangrijk om speciale voedingsstoffen voor je cannabisplant aan te schaffen!

Er zijn veel verschillende voedingsstoffen waar je uit kan kiezen, maar er zijn drie hoofdelementen die het belangrijkste zijn voor je plant, dit zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen vallen onder macrovoedingsstoffen. Dit kunnen dan wel de drie belangrijkste zijn, maar zeker niet de enige om de kweek van je wietplant te bevorderen. Ook calcium, magnesium en zwavel zijn erg belangrijk in de ontwikkeling van je plant. Deze stoffen vallen onder secundaire voedingsstoffen.

Het is dus van groot belang dat deze voedingsstoffen bij jou wietplant terechtkomen, wij adviseren om de voedingsstoffen van ons eens te proberen. Deze bevatten alle voedingsstoffen die jouw plant nodig heeft en zullen zorgen voor een optimale groei.

Stap 5: Koop je wietzaadjes

Dan zijn we aangekomen bij misschien wel de allerbelangrijkste keuze, welke wietzaadjes ga je eigenlijk aanschaffen? Dit is vaak een bewuste stap in het proces, maar ook hier zijn veel mogelijkheden en keuzes waar je uit moet gaan kiezen. Een aantal verschillende opties waar je rekening mee moet houden:

 • Kweek je binnen of buiten? Dit is heel belangrijk voor het soort zaden die je gaat aanschaffen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met temperatuur en het licht (kweekomstandigheden).
 • Ben je een beginnende kweker of heb je al iets meer ervaring in het vak? Als je een beginneling bent kan je beter kiezen voor de autoflowering zaadjes, deze zijn makkelijk te kweken en zijn soms al in slechts negen weken oogstrijp. Wil je toch liever fotoperiode zaden dat kan natuurlijk ook wel!
 • Bedenk ook welke cannabissoorten en smaken jij lekker vindt! Klinkt logisch, maar toch wordt dit soms nog eens vergeten.
 • Ook is er nog verschil tussen mannelijke en vrouwelijke cannabiszaden (regulier of mix) of alleen gefeminiseerde zaadjes (feminised) = vrouwelijk. De meest voorkomende keuze is de feminised variant; Uit deze wietzaden komen namelijk met (99%) zekerheid vrouwelijke cannabisplanten. De vrouwelijke plant produceert bloemtoppen en veel meer THC dan een mannelijke wietplant deze produceert namelijk alleen zaden.

Als je goed hebt gekeken welke zaden bij jouw passen, kun je snel een kijkje nemen in onze shop. Wij hebben een groot assortiment aan verschillende soorten zaden en er zal altijd wel eentje zijn die bij jou past!

Stap 6: Ontkiem je zaden

Het ontkiemen van je zaadjes is een van de moeilijkste stappen in het proces, het is een secuur werkje en zal dan ook met veel aandacht gedaan moeten worden. Handig om te weten is dat voor het ontkiemen van de zaadjes geen licht nodig is bij het proces. Ook bij deze stap zijn er veel verschillende mogelijkheden die je kunt kiezen:

 • Als eerste kan je ervoor kiezen om je zaadjes te ontkiemen in een bekertje water. Als je hiervoor kiest moeten de zaden 2 tot 4 dagen in een bekertje water op kamertemperatuur liggen, hierna kan je de zaadjes in de aarde gaan planten.
 • Je kan er ook voor kiezen om de zaadjes te ontkiemen met watjes/toiletpapier. Gebruik vochtige watjes en zorg dat ze bij deze stap wel in het zonlicht staan. Houd je schaaltje goed vochtig en zorg voor de juiste ontkiem temperatuur.
 • De beste optie met gegarandeerd het meeste succes is om de zaadjes (elk apart) in een koffiefilter te stoppen en deze te bevochtigen. Vervolgens stop je dit vochtig koffiefilter in een plastic gripzak die je weer sluit en deze tape je dan aan de binnenkant van bijvoorbeeld een keukenkastje. Het is belangrijk dat het daar pikdonker is. Binnen enkele dagen zal je een worteltje uit de zaadjes moeten zien komen. Als er 0,5cm tot 1,5cm wortel aan zit dan is nu het moment om de zaadjes in de volle grond of in de kweekpot te stoppen.
 • De laatste optie die je kunt kiezen is het ontkiemen in aarde. Stop de zaadjes nooit te diep! Bij deze methode hoef je de zaadjes natuurlijk niet meer te verplaatsen, alleen is de kans dat het zaadje daadwerkelijk ontkiemt wel iets kleiner.

Nog wat extra tips om alles goed te laten verlopen: Wees geduldig, het duurt meestal even tot je zaadje ontkiemd is (een paar tot 7 á 10 dagen). Ook is het belangrijk dat je zorgt voor een goede temperatuur, denk hierbij aan kamertemperatuur, rond de 20 graden dus.

Stap 7: Vegetatiefase, alleen stengels en bladeren

Als je wietplant de tweede of derde set blaadjes krijgt en nieuwe vertakkingen ontwikkeld, dan betekent dit dat de plant in de vegetatiefase zit. Dit hoort bij de tweede fase van de kweekcyclus, deze fase zal rond de 3 tot 16 weken duren. Als je merkt dat je plant veel en snel groeit kun je hem verpotten naar grotere potten. Als de plant helemaal stopt met groeien en nog GEEN bloeiverschijnselen toont is dit het teken om direct over te potten, eigenlijk ben je dan al net iets te laat. Door het overpotten hebben de wortels meer ruimte om te (blijven) groeien en hoe meer ruimte om te groeien, hoe groter de plant! In deze fase is het dan ook erg belangrijk om je plant de juiste voedingsstoffen, genoeg licht en de juiste hoeveelheid water te geven. Let ook goed op ongedierte welke de groei van je wietplant zouden kunnen schaden.

Stap 8: Bloeifase: De toppen ontwikkelen zich en worden steeds groter en dikker

Na de belangrijke vegetatiefase komen we aan bij de derde fase: De Bloeifase. In deze fase produceert de plant (al) haar toppen. Dit stadium zal tot de oogst van de plant duren en ook of juist in dit stadium zal je de hoeveelheid licht moeten aanpassen (*mocht je jouw wiet plant binnen kweken). Het beste wat je nu kunt doen is het 12-12 lichtschema aanhouden, dit houdt in dat je 12 uur per dag licht geeft aan je plant en 12 uur ononderbroken duisternis.

In de bloeifase ga je er ook achter komen of je mannelijke of vrouwelijke planten hebt gekweekt. Dit zal meestal ongeveer de helft zijn, wil je voorkomen dat je ook mannelijke planten krijgt of bestuivingen van je vrouwelijke planten? Koop dan vooral gefeminiseerde zaden!

Nu je volledig in de bloeifase zit is het ook beter om de temperatuur iets te verlagen, dit zal rond de 18 en 26 graden zijn. Ook in deze fase is het erg belangrijk om goed te letten op de voedingsstoffen, zodat je wietplant genoeg energie heeft en de bloemtoppen kan ontwikkelen, vergroten en aandikken.

Stap 9: Oogst de wietplanten

Na al deze stappen is het moment aangekomen dat je in de laatste fase komt: De oogstfase. Dit betekend dat je jouw wiet(plant) moet gaan oogsten! Wanneer is het hier nou eindelijk tijd voor? Wacht tot het moment dat er geen nieuwe witte haartjes meer groeien, op dit moment zal het ook wel erg sterk naar cannabis ruiken. Wacht ongeveer tot 60% van de witte haren donkerder geworden is en naar binnen krullen. Op dit oogstmoment bevatten de bloemtoppen het hoogste THC-gehalte. Het afknippen van de wietplant is niet zo lastig, pak een stevige (snoei)schaar en knip de plant bij de onderkant af en viola!

Stap 10: Droog, Trim, Cure en Rook je Toppen!

Als je alle vertakkingen en toppen hebt afgeknipt, hang ze dan ondersteboven op een donkere plek tussen de 18 en 22 graden met voldoende ventilatie zodat ze goed kunnen drogen. Controleer regelmatig op schimmel en laat de toppen lang genoeg drogen, dit zou 7 tot 14 dagen moeten duren.

Een goede tip om te controleren of de toppen goed zijn uitgedroogd: Pak een klein takje en kijk of deze breekt. Als dit takje nog buigt, dan weet je dat je jouw toppen nog iets langer moet laten drogen.

Je moet je toppen ook nog knippen voordat je deze kan roken. Dit kun je voor of na het drogen doen. Voor het drogen noemen ze nat trimmen (= toppen knippen). Je kan de toppen ook droog trimmen dit is na het drogen, voor de meesten heeft droog knippen de voorkeur. Er zijn bij beiden voor- en nadelen te benoemen, echter iedere cannabiskweker moet doen wat hij of zij het fijnst vindt en voor hen het beste werkt.

Als je cannabis gedroogd en geknipt of geknipt en gedroogd is; Afhankelijk van welke volgorde jij hebt toegepast, kun je de toppen gaan roken. Vermaal een top(pen) en draai een pure joint of stop een top in je bong of wietpijp en let er vooral op hoe deze brandt. Als de cannabis goed brandt dan is deze ook goed gedroogd zoniet dan moet je ervoor kiezen om deze nog wat langer te laten drogen.

Wanneer je cannabistoppen goed gedroogd zijn, dan zijn deze klaar voor consumptie. Echter wil je het meeste uit je cannabis halen en deze ook veel langer kunnen bewaren? Dan zul je jouw cannabis ook moeten gaan ‘’curen’’. Curen is eigenlijk noodzakelijk als je de lekkerste smaak en de sterkste cannabis wilt! Je kunt gelukkig wel gewoon van je wiettoppen genieten gedurende het cureproces.

Hoe werkt Curen? Je cannabis curen doe je door je gedroogde cannabis in een weckpot (glazen pot van bijvoorbeeld de Action of Hema) te doen en hierin voor langere tijd te bewaren. Je kan ook een lege en schone pindakaas, Nutella, of jampot gebruiken. Stop bij de pot(ten) onder in een luchtvochtigheidspack (humidity pack) van bijvoorbeeld; Boveda of Integra, met een luchtvochtigheidspercentage van 58(%) of 62(%). Curen gebeurt meestal minimaal 2 tot 4 weken en dit kan afhankelijk van de voorkeur van de kweker nog veel langer zijn.

Wil je het helemaal goed doen? Koop dan ook een kleine hygrometer voor in de pot, tijdens het curen en bewaren. Als de luchtvochtigheid te hoog is dan weet je dit meteen en kun je de cannabis nog even langer buiten de pot drogen. Is de luchtvochtigheid te laag? Dan is waarschijnlijk je luchtvochtigheidspack (al) aan vervanging toe.

Nu je heel wat wijzer en vast ook een stuk enthousiaster geworden bent over het kweken van je eigen wietplantjes, is het toch echt tijd om te beginnen met je inkopen!

Op onze website vind je van alles wat je nodig gaat hebben voor en tijdens je kweekproces, maar natuurlijk ook alles om later van je zelfgekweekte wiet te kunnen genieten. Alle benodigdheden om een joint te maken: Grinders, joint roller, lange vloei, tips maar ook bongs en wietpijpjes en nog véél meer vind je hier in onze webshop!